Bedrijfshistorie Nationale-Nederlanden

Naam

Bedrijfshistorie Nationale-Nederlanden

Locatie

Arnhem

Contactpersoon

Geschiedenis & Oprichtingsjaar

De roots van Nationale-Nederlanden liggen in het Nederland van de 18e eeuw. Regionale fondsen werden toen opgericht om mensen van bepaalde dorpen, beroepsgroepen, maar ook weduwen en wezen te verzekeren tegen tegenslag. Vele hadden een zinspreuk in hun naam. Zoals het Begrafenisfonds ‘Mijn glas, loopt ras’. Vele, kleine, maatschappijen zijn in de loop van de 19e en 20e eeuw overgenomen door Nationale-Nederlanden. Twee bedrijven hebben Nationale-Nederlanden gevormd: ‘De Nederlanden van 1845’, een brandverzekeraar uit Zutphen en de ‘Nationale-Levensverzekering-Bank’, opgericht in 1863 in Rotterdam. In 1963 fuseerden deze twee, waarbij de combinatie van een stevige binnenlandse positie en een grote internationale ervaring maakte dat Nationale-Nederlanden de grootste verzekeraar van Nederland werd. Het nieuwe bedrijf moest zich blijven wapenen tegen de concurrentie. Ondanks buitenlandse overnames, was versterking op de binnenlandse distributiemarkt noodzakelijk. Die werd gevonden in 1991 toen Nationale-Nederlanden fuseerde met de NMB Postbank Groep om een geheel nieuwe vorm van financiële dienstverlener te creëren: Internationale Nederlanden Group (ING). In korte tijd had ING een sterke positie verworven met internationaal aanzien. Nationale-Nederlanden bleef onder haar eigen naam actief. Sinds 2 juli 2014 is het nieuwe NN Group N.V. beursgenoteerd aan Euronext in Amsterdam, waarvan Nationale-Nederlanden het Nederlandse onderdeel is.

Collecties

  • Archiefcollectie.
  • Drukwerkcollectie (met onder andere affiches, folders, brochures).
  • Objectencollectie (waaronder premiums, meubilair, apparatuur, reclameborden).
  • Audiovisuele collectie (film, video, fotografie waaronder negatieven, dia’s, fotoalbums).

Aantal objecten

400 strekkende meter archief 5000 folders en drukwerk 850 affiches 6.000 objecten 50.000 fotografische objecten zoals foto’s, fotoalbums, negatieven en dia’s.

Verzamelgebied

De afdeling beheert en verzamelt objecten en documenten die kenmerkend zijn voor de activiteiten van Nationale-Nederlanden en haar rechtsvoorgangers, onder andere RVS, De Nederlanden van 1845, Nationale Levensverzekering-Bank, Victoria-Vesta en Delta Lloyd.

Rondleidingen

Op aanvraag kunnen groepen geïnteresseerden een rondleiding krijgen in het depot.

Bruiklenen

Bruikleenverzoeken voor musea worden meestal gehonoreerd.

Tentoonstellingen

Op de diverse kantoorlocaties van NN zijn historische objecten en opstellingen te zien.

Publicaties

  • Barendregt. J., T. Langenhuyzen, Ondernemend in risico : bedrijfsgeschiedenis van Nationale-Nederlanden 1845-1995 (Amsterdam 1995).
  • Beentjes, A., I. Elferink, Uitgeteld : affiches uit de historische collectie van ING (Amsterdam 2007). Op aanvraag verkrijgbaar.
  • Beentjes, A., I. Elferink e.a., Plus is : archiefschatten uit de historische collectie van ING (Amsterdam 2008). Op aanvraag verkrijgbaar.