Nolet Family Distillery Archives

Naam

Nolet Family Distillery Archives

Locatie

Hoofdstraat 14, Schiedam

Contactpersoon

Geschiedenis & Oprichtingsjaar

Nolet Distillery, gevestigd in het hart van Schiedam, is sinds oprichting in 1691 onafgebroken in handen van de familie Nolet. Dat maakt de distilleerderij één van de oudste familiebedrijven van Nederland. Al elf generaties lang. Het familieverhaal kenmerkt zich door de focus op experimenteren, innoveren en vooruitkijken. Het bedrijf is verankerd in traditie en richt de blik op de toekomst. Door de eeuwen heen heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot wat het nu is dankzij de groei van het bedrijf sinds het laatste kwart van de twintigste eeuw. In 1977 werd KETEL 1 jenever in Nederland geïntroduceerd. Daarna volgde Ketel One Vodka voor de Verenigde Staten en inmiddels 90 markten wereldwijd. Ketel One Botanical en Nolet’s Finests Gins zijn aan het portfolio toegevoegd. De distilleerderij in Schiedam groeide mee aan weerzijden van het water van de Buitenhaven: rondom de oude stokerij met traditionele koperen ketels kwam de toevoeging van een moderne control room, diverse bottellijnen en een volledig geautomatiseerd hoogbouwmagazijn. Blikvanger is Molen De Nolet, die geen graan maalt maar elektrische stroom levert aan het bedrijf. Het is de hoogste stellingmolen ter wereld en een icoon voor het Dutch Distillers District.

Collecties

De collectie bestaat voor een groot deel uit items die verbonden zijn aan de productie van jenever, likeur, vodka en gin waaronder gereedschappen, recepturen, historische etiketten en zakelijke documenten. Daarnaast bevat de collectie objecten en documenten die door de familie van generatie op generatie zijn doorgegeven zoals historische foto’s, schilderijen, glaswerk, zilver, meubilair, correspondentie, oude postcards en een bibliotheek. De historische inrichting van de stokerij en oude kantoren is bewaard gebleven. Onlangs is een voormalig woonhuis (1804) in oude luister hersteld.

Het collectieplan is er op gericht om de Historical Nolet Distillery stories & de Historical Nolet Brand stories duurzaam (waar mogelijk digitaal) te bewaren en te ontsluiten.

De distilleerderij beschikt over een moderne studio die gebruikt wordt om diverse online content te creëren waarbij ook de bedrijfscollectie een inspiratiebron is.

Aantal objecten

20.0000

Verzamelgebied

Objecten en documenten (fysiek/digitaal) inzake de familie- en bedrijfsgeschiedenis van de familie Nolet inclusief het historische en actuele merkenportfolio. De drie topstukken uit de collectie zijn: Distilleerketel # 1, de verzameling historische zilveren cocktailshakers en de verzameling postcards vanuit de hele wereld.

Rondleidingen

Tours zijn beperkt mogelijk voor zakenrelaties. Nolet Family Distillery is sinds juni 2023 FSSC 22000 (Food Safety) gecertificeerd hetgeen impact heeft op de toegankelijkheid.

Websites

Homepage

Home

https://www.ketelone.com/garnished-with-goodhttps://

noletsgin.com/#intro

Bruiklenen

N.V.T

Tentoonstellingen