Heritage Center Douwe Egberts

Naam

Heritage Center Douwe Egberts

Locatie

Keulsekade 143, Utrecht Leeuwarderweg 1, Joure

Contactpersoon

Geschiedenis & Oprichtingsjaar

De collectie van het Heritage Center DE is door de jaren heen geleidelijk aan opgebouwd, aanvankelijk als onderdeel van de centrale archiefafdeling. In de jaren 80, ten tijde van bestuursvoorzitter Cor Boonstra, kreeg het toenmalige Bedrijfshistorische Centrum meer aandacht en werd een zelfstandige afdeling. Rond de eeuwwisseling kreeg het Heritage Center D.E. zijn eigen locatie, waar meer ruimte was om de collectie te huisvesten en verder uit te breiden.

Met name rond 2003, toen Douwe Egberts 250 jaar bestond, was er een piek in informatie- en andersoortige aanvragen en verzoeken voor het Heritage Center. Veel materiaal werd toen ook via de toenmalige website van Douwe Egberts (digitaal) ter beschikking gesteld.

Geleidelijk aan kreeg het Heritage Center een steeds prominentere plek richting klanten en consumenten (in plaats van interne vraagbaak). In dit verband heeft Michiel Herkemeij, CEO van Douwe Egberts ten tijde van de verzelfstandiging en beursgang in 2012, een belangrijke rol gespeeld door het Heritage Center nadrukkelijker aan marketing te koppelen.

De bovengenoemde ontwikkelingen hebben uiteindelijk geresulteerd in een nieuwe locatie in Utrecht waar gasten kunnen worden ontvangen die vervolgens worden ondergedompeld in de rijke geschiedenis van Douwe Egberts.

Collecties

 • Reclamemateriaal: onder meer emaillen borden, affiches, raambiljetten, kalenders,- commercials
 • Geschenken: onder meer kinderboeken, Landenalbums, koffiemolens, koffiezetapparaten, serviesgoed, Makkums aardewerk, zilverwerk
 • Verpakkingen koffie, thee en tabak
 • Dia-/fotomateriaal, onder meer van personeel, fabrieken, winkels
 • Jaarverslagen
 • Personeelsbladen
 • Bibliotheek
 • Corporele objecten

Aantal objecten

Please contact with contact person

Verzamelgebied

Het Heritage Center D.E. heeft de volgende doelstellingen:Het veiligstellen van (kennis over) het verleden van Douwe Egberts (koffie, thee, tabak) Het verstrekken van informatie over de historie van Douwe Egberts (koffie, thee, tabak) Dit gebeurt aan de hand van:Acquireren (innemen van nieuwe materialen voor de collectie); Beheren (inclusief toegankelijk maken), zoals via deze website; Beschikbaar stellen (van informatie over en uit) de collectie. Dit kan in verschillende vormen, zoals (bijdragen aan) tentoonstellingen en onderzoeken.

Rondleidingen

Het is mogelijk, op afspraak, een persoonlijke rondleiding te krijgen van de Heritage Specialist en ‘besmet’ te raken met het Douwe Egberts ‘virus’ dat hem al zoveel jaren in zijn greep heeft.Rondleidingen worden gegeven in Utrecht en Joure.

Bruiklenen

Niet van toepassing

Tentoonstellingen

Niet van toepassing

Publicaties

 • J.C. Wijnand, N.V. Douwe Egberts, Joure, Utrecht, 1753-1928. Gedenkschrift uitgegeven door de N.V. Douwe Egberts tabaksfabrieken, koffiebranderijen en theehandel, Joure en Utrecht (Sneek 1928)
 • P.R. van der Zee, Van Winkelnering tot Wereldmerk; Douwe Egberts van 1753 tot 1987 (Utrecht 1987)
 • P.R. van der Zee, Cornelis Johannes de Jong, 1869 -1955, syn libben, syn minsken, syn fabrik (Joure 1989)
 • J. de Jong, L. Barjesteh van Waalwijk van Doorn, A.H. Lemstra (red.), De Nakomelingen van Douwe Egberts : parenteel van Douwe Egberts (1755-1806) (Rotterdam 2007)
 • Bijdragen aan verschillende projecten, studies en onderzoeken