Gispen Collectie

Naam

Gispen Collectie

Locatie

Culemborg

Geschiedenis & Oprichtingsjaar

Geschiedenis

 

Stichting Gispen Collectie (SGC) is in 1996 opgericht door oud-medewerkers van Gispen. Het doel is: het behoud van de historische bedrijfscollectie en het veiligstellen van het archief van de meubel- en inrichtingsfirma Gispen.

SGC draait bijna volledig op vrijwilligers en donaties. Het richt zich op het delen van kennis o.a. door het ontsluiten en uitdragen van de geschiedenis van het bedrijf Gispen en de door het bedrijf ontworpen producten. Daarnaast geeft zij informatie aan particulieren en organisaties over hun Gispen meubelen, initieert publicaties en exposities.

De wortels van Gispen liggen in Rotterdam, waar industrieel ontwerper W.H. Gispen in 1916 zijn bedrijf opende: de Kunstsmederij WH Gispen & Co. Gispen was zowel een innovatief ontwerper als ondernemer en maakte deel uit van de internationale functionalistische avant-garde. Onder zijn leiding ontwikkelde het bedrijf zich in de jaren twintig tot de eerste fabriek in Nederland met seriefabricage van stalen buismeubilair voor woning- en kantoorinrichting. Uit die periode dateren ook de befaamde Giso-lampen. In de jaren dertig produceerde Gispen onder meer iconen als de fauteuil 412 met bakelieten armleggers en Stalachrome, een nieuwe productlijn van plaatstalen kantoormeubilair. De band met Rotterdam was zeker in die begintijd belangrijk. Veel bekende gebouwen, waaronder het vroegere hoofdkantoor van Unilever, de Van Nelle fabriek, het raadhuis en het Huis Sonneveld, maar ook het interieur van de SS Rotterdam en de bestuurskamer van het Feyenoordstadion, werden door Gispen ingericht.

Na de oorlog, in de ‘Goed Wonen’-periode, volgden ontwerpen voor het moderne wooninterieur, maar ook voor het kantoor. Gaandeweg zou Gispen zich volledig richten op het ontwikkelen en realiseren van innovatieve kantoor- zorg- en onderwijsinrichting. De kernwaarden van toen -innovatie, kwaliteit en design- zijn vandaag de dag nog steeds de kernwaarden van Gispen.

Collecties

Het Gispen erfgoed wordt bij SGC en door verschillende (museale) instanties, archieven en particulieren bewaard. Om dit erfgoed bijeen te brengen, werkt SGC graag samen met o.a. Het Nieuwe Instituut in Rotterdam (HNI) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. Sinds 1994 wordt het Gispen-archief over de periode 1916 – 1966 bij HNI bewaard. De RCE beheert sinds 1999 (een deel van) de historische collectie Gispen meuilair.

SGC draagt zorg voor het beheer en de ontsluiting van het bedrijfsarchief uit de jongste periode (1966 tot 2010). De collectie omvat honderden meubelen, foto’s, filmmateriaal, bedrijfsarchief en andere memorabilia.

Wat zijn de 3 topstukken uit je collectie?

Telefooncel- giso lamp (saturnus) foto’s bijgevoegd zie bijlage

Aantal objecten

Onze meubelcollectie bestaat uit ongeveer 300 stuks.

Verzamelgebied

Meubelen, foto’s, film, bedrijfsarchief en meer.

Rondleidingen

Er vinden geen rondleidingen plaats in het archief/depot.

Bruiklenen

Jaarlijks zijn er objecten in lang/kortdurig bruikleen voor exposties in binnen- en buitenland.

Tentoonstellingen

Ieder jaar is er een tentoonstelling waar een selectie van de Gispen meubelen te zien zijn.

Publicaties

· Wij zijn Gispen, 100 jaar design duurzaamheid en innovatie, Nelly de Zwaan, 2016

· Gispen, André Koch en Sylvia van Schaik, 2011

· Gispen in Rotterdam, Nieuwe verbeelding van het Moderne, H. Berens en A. Betsky, 2006

· WH Gispen serieproductie 1923-1960, André Koch, 2008

· WH Gispen 1890-1981, André Koch, 1998

· Collectie Gispen 1916-1980, André Koch, Barbera Laan, 1996 Een aantal van deze publicaties zijn verkrijgbaar in de webshop op www.stichtinggispencollectie.nl