Studiedag 16 november 2018 Textielmuseum Tilburg


In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseert de Vereniging Bedrijf & Historie (VBH) in samenwerking met de Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG) en ETWIE (het Vlaams Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed) op vrijdag 16 november 2018 een studiedag met als titel ‘Bedrijfserfgoed als cultureel erfgoed’. De dag zal plaatsvinden in het Textielmuseum in Tilburg.

De rode draad wordt gevormd door het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH2018). Zowel Vlaanderen als Nederland kunnen bogen op een rijke traditie als het gaat over bedrijfsgeschiedenis en -erfgoed. De sector staat evenwel voor een aantal uitdagingen om het onderwerp blijvend onder de aandacht van bedrijven te krijgen en het onderzoek er rond te stimuleren.

Het ochtendprogramma geeft een eerste inkijk in deze problematiek, maar biedt ook ruimte voor een kijkje in het museum zelf. We worden namelijk rondgeleid door medewerkers van het Textielmuseum. Het ochtendprogramma wordt afgesloten met een lunch, waar u andere geïnteresseerden kunt leren kennen. In de middag staan er drie bijzondere sprekers op het programma, die elk vanuit zijn of haar eigen expertise dieper ingaat op bedrijfserfgoed als cultureel erfgoed.

Het programma is als volgt:
10.30 Ontvangst met koffie
11.00 Verwelkoming: de uitdagingen voor bedrijfserfgoed in Vlaanderen en Nederland, Erik Nijhoff (voorzitter SBG), Ton de Graaf (voorzitter VBH) en Joeri Januarius (coördinator ETWIE)
11.45 Rondleiding in Textielmuseum Tilburg
12.45 Lunch
14.00 De parel aan de kroon van het industrieel erfgoed: het Boelwerf-archief, dr. Johan Dambruyne (rijksarchivaris Antwerpen-Beveren)
14.30 Het gebruik van bedrijfshistorische bronnen in bedrijfsgeschiedenis, prof.dr. Joost Jonker (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis/Universiteit van Amsterdam)
15.00 Het historisch erfgoed van Nationale Nederlanden, Ingrid Elferink (conservator bedrijfshistorische collectie Nationale Nederlanden)
15.30 Afsluitende borrel

Praktisch
Niet leden van SBG en VBH kunnen zich voor deze studiedag aanmelden door lid te worden van SBG via email: j.schenk@uu.nl

Aanmelding voor VBH-leden en donateurs vóór 7 november 2018 via email: info@vbh-bedrijfshistorie.nl.
Als je niet aan de rondleiding, de lunch of de borrel zult deelnemen, dit graag expliciet bij de aanmelding vermelden. Aanmelding verplicht tot deelname, de bijeenkomst is gratis omdat de VBH de kosten voor haar rekening neemt. Bij ‘no show’ zullen de kosten in rekening worden gebracht.

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 16 november in het Textielmuseum Tilburg, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg. Een uitgebreide routebeschrijving vind je op de website van het museum: https://www.textielmuseum.nl/nl/