Ledenregisters van de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank.
Spaarkaart voor de jeugd met Ekko de eekhoorn; kinderen kochten voor een kwartje een zegel voor de spaarkaart. Als de kaart vol was werd het gespaarde bedrag op de spaarrekening bijgeschreven.
Still uit de propagandafilm ‘Met elkander voor elkaar’ gemaakt in 1955 door Polygoon Profilti in een gezamenlijke opdracht van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank en de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank.
Bestuurders van een lokale bank bezoeken in 1961 nog in klederdracht de algemene vergadering van de Centrale bank (foto Ad Kon).
Kaartenbakje met kaarten van geblokkeerde rekeningen van de Coöperatieve Boerenleenbank “Rectum-IJpelo”.
Oprichtingsakte van de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank uit 1898.
Foto van een open klantenbalie met buizenpost en computerapparatuur uit de tweede helft van de jaren ’80.
Random reader, apparaat voor het verrichten van beveiligd transactieverkeer met de bank via internet.
Brandkast, eind 19e eeuw; deze werd gebruikt bij een lokale boerenleenbank voor het bewaren van geld en registers en stond meestal bij de kassier thuis.
Glas-in-loodraam met een voorstelling van twee boeren, een boerin met paard, twee lammetjes en kippen, waarboven een hermesstaf (Hermes was de god van de handel) en een debet-credit boekje. Het venster is afkomstig van de Coöperatieve Boerenleenbank Landsmeer, en in 1955 aangeboden door de leden aan de bank.
Zilveren penning geslagen ter gelegenheid van de aankomst van Maria Stuart in de Republiek; op de voorgrond Willem II en Maria Stuart staande voor de poort van de Hollandse tuin (ca. 1642).
Affiche van de Boerenleenbank bij de introductie van de betaalrekening voor de ‘gewone’ klant in de jaren ’60. Deze betaalrekening werd toen salarisrekening of gezinsrekening genoemd.
Foto van de bankhal van de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank in Utrecht aan de Jacobsstraat in Utrecht (circa 1960).
Radiospaarvarken, spaarvarken met ingebouwde transistorradio (1978).
Tombstone ter herinnering aan de succesvolle overname van de Valley Independant Bank (VIB) in Californië door Rabobank in 2002. De VIB is samengevoegd met andere overgenomen regionale banken tot Rabobank NA in Californië.
Naam collectie
Rabobank, Bedrijfshistorie
Contact
Jan van der Meer
bedrijfshistorie@rabobank.nl
Locatie
Utrecht, Bestuurscentrum Rabobank
Collecties
Archieven van Rabobank Nederland en haar voorgangers, de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank en de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank
Foto- en diacollectie
Audiovisuele collectie (film, video en audio)
Museale voorwerpen
Numismatische collectie (m.n. Nederland)
PR-materiaal en affiches
Spaarpotten
Handbibliotheek
Ontstaansgeschiedenis
De afdeling Bedrijfshistorie werd in 1999 ingesteld, kort na de viering van het 100-jarig bestaan. De jubileumpublicatie Het coöperatieve alternatief had de interesse en de trots voor de eigen geschiedenis versterkt en vormde daarmee aanleiding voor het instellen van een afdeling die zich speciaal met de geschiedenis en het collectiebeheer bezighoudt.
Taak en verzamelgebied
De afdeling Bedrijfshistorie verzamelt en beheert historisch materiaal van Rabobank Nederland en het coöperatief bankieren in het algemeen en verwerkt het in publicaties en tentoonstellingen over de geschiedenis van de bank in het Rabo Museum. De afdeling Bedrijfshistorie beheert geen archieven van lokale Rabobanken, maar hanteert het uitgangspunt dat lokale bankgeschiedenis lokaal bewaard moet worden. De lokale Rabobanken kunnen uiteraard rekenen op advies en ondersteuning van de afdeling Bedrijfshistorie bij het uitdragen van hun geschiedenis en het beheer van hun historische (archief)collecties.
Rondleidingen
In de voormalige effectenkluis van de Rabobank (Bestuurscentrum in Utrecht) bevindt zich het Rabo Museum. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de bank aan de hand van voorwerpen, beeld en geluid. Naast de vaste opstelling is er een periodiek wisselende thema-expositie. Voor het organiseren van een groepsrondleiding kan contact opgenomen worden met de afdeling Bedrijfshistorie: bedrijfshistorie@rabobank.nl.
Websites
www.rabobank.nl
www.rabobank.com/nl/about-rabobank/profile/history/index.html
www.rabocanon.nl
Publicaties
Weststrate, C., Gedenkboek uitgegeven ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan der Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank te Utrecht 1898-1948 (Utrecht 1948)
Campen, Ph.C.M. van, P. Hollenberg, F. Kriellaars, Landbouw en landbouwcrediet 1898-1948: vijftig jaar geschiedenis van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank Eindhoven (Eindhoven 1949)
Vries, Joh. de, De Coöperatieve Raiffeisen- en Boerenleenbanken in Nederland 1948-1973: van exponent tot component (z.p. 1973)
Sluyterman K. e.a., Het coöperatieve alternatief: honderd jaar Rabobank 1898-1998 (Den Haag 1998)
Boer, Stefan de, Jan Frankhuizen, Een eigenzinnige reus. Veertig jaar automatisering bij de Rabobank (Utrecht 2004)
Boer, Stefan de, De bank voor iedereen. Reclame van de Rabobank (Utrecht 2005)
Mooij, Joke (red.), De Rabobank van dichtbij (Utrecht 2008)
Schilte, Esmée, Menselijk kapitaal. Honderdtien jaar personeelsbeleid bij de Rabobank (Utrecht 2009)
Mooij, Joke (red.), Rabobank Matters (Utrecht 2009)
Mooij, Joke, Wim Boonstra (red.), Een eigen koers: coöperatief bankieren in turbulente tijden (Amsterdam VU University Press 2009)
Mooij, Joke, ‘Rabobank an Innovative Dutch Bank: Automation and Payments Instruments, 1945-2000’ in: B. Bátiz Lazo e.a. (ed.), Technological Innovation in Retail Finance (Londen: Routledge 2011), 173-193
Mooij, Joke, Wim Boonstra (eds.), Raiffeisen’s footprint. The cooperative way of banking (Amsterdam VU University Press 2012)
Mooij, Joke, ‘Begonnen als huiskamerbank – De Rabobank in Vught’, in: J. Jacobs, L. Winkeler e.a. (red.), Aan plaatsen gehecht: katholieke herinneringscultuur in Nederland (Nijmegen 2012), 321-339