Geëmailleerde theelepel met afbeelding van het hoofdkantoor van Levenverzekering Maatschappij ‘Dordrecht’ (1874–1919) aan de binnenkant van de lepelschep.
Logaritmerol voor het berekenen van de levensverzekeringspremie.
Deze portable schrijfmachine was in gebruik vanaf de jaren 1950-1960 bij beursmakelaars en -assuradeuren van A.D. Beerends & Veeren (Rokin, Amsterdam), onderdeel van de Algemeene Friesche. Later werd dit Beursbedrijf AEGON te Amsterdam.
Polis uit 1903 van de Verzekeringsbank “De Nieuwe Eerste Nederlandsche”.
Maquette van verbouwing hoofdkantoor Eerste Nederlandsche aan het Churchillplein in Den Haag eind jaren zestig.
AEGON’s oudste rechtsvoorganger is het Algemeene Friesche Begrafenisfonds Memento Mori, opgericht op 1 oktober 1844 door de heren J. Oosterhoff Wz. (links) en de heer J.S. Spoelstra.
Jaarverslag uit 1980 van AGO Verzekeringen. Op de omslag een detail van schaatsende Nederlanders in een winters landschap van de hand van Hendrick Avercamp. In 2002 was het echte schilderij te zien in de door AEGON gesponsorde tentoonstelling ‘Winters van Weleer’ in het Mauritshuis in Den Haag.
Bij de eerste reclamecampagne onder de naam AEGON werd het publiek de vraag gesteld wat ‘AEGON’ zou kunnen betekenen.
Bijkantoor van de Nederlandsch-Indische Levensverzekering- en Lijfrente-Maatschappij (NILMIJ) aan de Willemskade in Soerabaya. Architect Pieter Adriaan Jacobus Mooijen (1879-1955) maakte het gebouw in 1910 geschikt voor de Nillmij. Het mozaïek in de gevel is bij het 60-jarig bestaan aangebracht. Mooijen ontwierp ook het Nillmij-hoofdkantoor in Weltevreden.
Polis uit 1955 van de Olveh van 1879.
Glas-in-lood raam van kunstenaar Dirk de Leeuw met afbeelding van een nest jonge pelikanen. Aangeboden in 1958 aan de directie van de Olveh van 1879.
Het Van Brienenhuis aan de Herengracht te Amsterdam. Dit was het hoofdkantoor van de Groot Noordhollandsche. Hier werd het personeel warme maaltijden verstrekt. De ingrediënten waren afkomstig uit de bedrijfsvolkstuin.
De Comptometer was de eerste mechanische rekenmachine uit 1887. Hier een exemplaar in koperen behuizing uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het principe van de werking gaat terug tot de Pascaline van Blaise Pascal uit 1642.
Kalenderomslagen van de Algemeene Friesche uit 1905, 1922, 1929 en 1932.
Pagina uit een fotoboek uit 1927 van het personeel van de Indische Nillmij, aangeboden aan directeur de heer L.H. van ’t Sant bij zijn afscheid. Afgebeeld zijn de medewerkers van de Verificatieafdeling van het hoofdkantoor. Deze pagina is ook terug te vinden in het boek ‘De geschiedenis van de Indische Nederlanders’ uit 2006.
Emaille reclamebord van de samenwerkingscombinatie Eerste Nederlandsche, Nieuwe Eerste Nederlandsche (EN-NEN).
Aktetas met drie sloten voor de commissaris van de Levensverzekering Maatschappij Dordrecht en een zilveren inktstel met bel van de Nederlandsch-Indische Levensverzekering- en Lijfrente Maatschappij (Nillmij).
Zilveren borstbussen voor bodes van de ‘Maatschappij van het Burgelyk Begrafenisfonds te ’s-Gravenhage’. Omstreeks 1850.
Bij een beursnotering op de New York Stock Exchange (NYSE) krijgt elk bedrijf dit bronzen beeldje van de ‘bull and bear’, het symbool voor stijgende en dalende koersen. AEGON kreeg het beeld op 6 november 1991 uitgereikt.
Ondertekening van de fusiedocumenten door Jaap Peters (bestuursvoorzitter Ennia) en Joop Bakker (bestuursvoorzitter AGO) op 30 november 1983.
Tekening van het Burmaniahuis in Leeuwarden, hoofdkantoor van de Algemeene Friesche Levensverzekeringmaatschappij.
Delfts blauw bord ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1928 van de Algemeene Noord-Hollandsche Maatschappij van Levensverzekering. De maatschappij werd in 1950 geliquideerd. De verzekeringsportefeuille ging naar de Groot-Noordhollandsche.
De concurrentie in paardenverzekeringen was groot onder schadebedrijven. De Oude Zwolsche van 1895 (in 1971 overgenomen door Ennia) vervaardigde voor dit onderdeel een mooie penning.
Ondertekening sponsorcontract tussen AGO en voetbalclub FC Groningen in de zomer van 1982. Dit was het eerste seizoen waarbij door de KNVB shirtreclame werd toegestaan. Namens AGO ondertekende Kees Storm, achter hem staat Ronald Koeman. De letters AGO waren voor de foto provisorisch op het shirt van Koeman geplakt. Op de vraag van Storm aan Koeman wat hij er van vond, antwoordde deze: ‘Ik word er geen cent beter van’.
Houten spaarklok uit de jaren 1950-1960 van de ‘Groot Noordhollandsche van 1845’. De uit Zwitserland afkomstige spaarklok werd verspreid onder verzekerden in een tijd dat bank en giro nog geen gemeengoed waren. Het uurwerk werd in beweging gebracht na het inwerpen van geld.
Thales rekenmachine uit Duitsland. Omstreeks 1914.
Naam collectie
AEGON Historisch Archief
Contact
Pierre Don
Locatie
Den Haag
Ontstaansjaar en geschiedenis
Door de jaren heen zijn historische documenten en objecten verzameld, deels gedoneerd door (oud-) medewerkers en bedrijfsonderdelen in binnen- en buitenland. In 2002 werd een kleinschalig AEGON-museum gerealiseerd. In een vitrinewand worden historische documenten en objecten getoond. Sinds 2010 worden alle overige historische archieven en museale objecten op externe locaties opgeslagen. Het beheer valt onder het Concern Bedrijfsarchief.
Verzamelgebied
Documenten en objecten die verband houden met de geschiedenis van AEGON en haar rechtsvoorgangers, en een historische waarde hebben.
Website AEGON
http://www.aegon.com
Geschiedenis: http://www.aegon.com/en/Home/About/History/
Tentoonstellingen
Olveh-polissen, 2000
AEGON en rechtsvoorgangers, 2002
Nillmij van 1859, 2006
Internationalisatie, 2008
Publicaties
Gales, B.P.A., Werken aan zekerheid. Een terugblik over de schouder van AEGON op twee eeuwen verzekeringsgeschiedenis (‘s-Gravenhage 1986)
Efdee, Ria. Leeuwenborg. Over mensen en bouwen (‘s-Gravenhage 1990)
Visie en Daad. Een boek voor, van en over Jaap Peters. Diverse auteurs (‘s-Gravenhage 1993)
AEGON vijftien jaar: reconstructie van een fusie. Speciale uitgave van het personeelsmagazine InterAEGON (overdruk december 1998). Diverse auteurs (‘s-Gravenhage 1998)
Slagen op het ijs (over 15 jaar schaatssponsoring door AEGON). Diverse auteurs (‘s-Gravenhage 2000)
Kees Storm Finisht. Speciale uitgave InterAEGON (nr.4, april 2002). Diverse auteurs (‘s-Gravenhage 2002)
30 jaar schaatsfan. 1977 – 2007 (over 30 jaar schaatssponsoring door AEGON). Diverse auteurs (‘s-Gravenhage 2007)
25. Jubileumuitgave 25 jaar AEGON. Speciale uitgave van het personeelsmagazine InterAEGON (30 november 2008), Diverse auteurs (‘s-Gravenhage 2008)