Pon's Automobielhandel

Naam collectie
Pon’s Historisch Archief

Contact
Leo Koekkoek
leo.koekkoek@pon.com

Locatie
Leusden

Collecties
- archieven
- audiovisueel (dia’s, films, foto’s, fotoalbums, negatieven, video’s)
- beeldhouwwerken
- boeken
- historische automobielen
- jaarverslagen
- promotie-materiaal (affiches, brochures, folders)
- voorwerpen

Aantal objecten
Circa 25.000

Onststaansjaar en geschiedenis
Pon is een familiebedrijf, 120 jaar geleden opgericht door Mijndert Pon sr. Het bedrijf begon in 1895 in Amersfoort als naaimachinehandel en importeerde vanaf 1900 Opel rijwielen. In 1928 verwierf de firma het importschap van Opel personenauto’s en werd Pon’s Automobielhandel (PAH) opgericht.

In 1931 besloot General Motors zelf de Opel-import te gaan verrichten. Pon legde zich in de jaren daarna toe op de import van Büssing en Federal vrachtwagens en Continental en Crossly personenauto’s. De contacten voor WO II van de broers Ben en Wijnand Pon met Ferdinand Porsche leiden in 1947 tot de ondertekening van het contract waarmee PAH officieel Volkswagen-importeur voor Nederland werd. In hetzelfde jaar maakte Ben Pon de beroemde schets van een bestelwagen, op basis waarvan later de VW-bus werd ontwikkeld. In 1949 verwierf PAH tevens het importschap van Porsche en ongeveer tegelijkertijd startte de firma met de import van Continental banden. Ook werd de basis gelegd voor de Volkswagen-dealerorganisatie. Mede door de populariteit van eerst de Kever en later de Golf maakte zowel PAH als de dealerorganisatie in de jaren vijftig, zestig en zeventig een enorme groei door.

In hetzelfde jaar 1974 toen de Golf werd geïntroduceerd, verwierf PAH ook de importrechten voor Audi. In 1980 waren er voor Pon twee belangrijke wapenfeiten: de oprichting van Pon Holdings en de overname van de importeur van MAN Trucks en Bussen. In 1986 werd het importschap van SEAT verworven, in 1992 voor ŠKODA. De laatste aanwinsten, in 2012, waren de importschappen van Bentley, Bugatti en Lamborghini. Daarmee heeft Pon nu alle merken van de Volkswagen Group in het portfolio.

Pon’s Automobielhandel in Leusden telt momenteel 550 medewerkers (zie ook: www.pon.nl).

Verzamelgebied
Alle objecten die in relatie staan tot de geschiedenis van Pon’s Automobielhandel.

Website bedrijf
www.pon.nl

Website geschiedenis bedrijf
www.pon.com/nl-nl/we-are-pon/history

Nieuws

Voor een demonstratie van een Collectie kunt u het item aanklikken.
 

Op woensdagmiddag 11 oktober 2017 werd de VBH-najaarsbijeenkomst gehouden bij het Nationaal Archief in Den Haag. Voor een verslag zie onder Nieuws.

Collectie

VW Bus Ontwerp VW Bus Volkswagen Kever Volkswagen Kever Bentley Porsche Speldjes Glazen Model VW Transporter Pon Campus