TATA Steel

Naam collectie
TATA Historisch Archief

Contact
Tineke van Aalst
tineke.vaalst@tatasteel.com

Locatie
IJmuiden

Ontstaansjaar en geschiedenis
20 september 1918 Oprichting Koninklijke Nederlandsche Hoogovens en Staalfabrieken NV.

Hedenmorgen om half twaalf heeft mevrouw Wenckebach het vuur in den eersten hoogoven ontstoken, waardoor het bedrijf officieel in werking is gesteld. Met dit korte bericht werd het aansteken van de eerste Nederlandse hoogoven op 22 januari 1924 wereldkundig gemaakt.

Collecties
- Circulaires en mededelingen (de rode draad door onze geschiedenis)
- Personeelsbladen vanaf de oprichting tot heden
- Bedrijfskroniek 1918 tot heden
- Filmbestand: video, cd’s, dvd’s en blu-rays plus minus 1700 stuks
- Fotobestand: 650.000 negatieven/dia’s, 3000 glasnegatieven, 200.000 contactafdrukken, luchtopnamen, 236 fotoalbums. Inmiddels zijn 12.000 foto’s gedigitaliseerd waarvan 4000 met historische beelden. Een onderdeel van dit bestand is de fotocollectie van Willem Diepraam, gemaakt in opdracht van Hoogovens.

Verzamelgebied
Sinds de oprichting van KNHS wordt er veel aandacht besteed aan de archieffunctie.
In de beginjaren bestond de archieftaak hoofdzakelijk uit het bewaren en de zorg voor de correspondentie door voortgangs- en afdoeningscontrole. Maar daar is het niet bij gebleven.
Het is inmiddels, voor Nederlandse begrippen, uitgegroeid tot een belangrijk en omvangrijk archief.

Website Tata Steel
www.tatasteel.nl

Website geschiedenis Tata Steel en Hoogovens
www.hoogovensmuseum.nl

Tentoonstellingen
Stichting Industrieel Erfgoed Hoogovens

Vaste opstelling en wisseltentoonstellingen in de voormalige Buizengieterij, adrescode 2J-03 "De Blauwe Brug". Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, een kantine en een groot badlokaal. Het voormalig badlokaal is ingericht als centrale expositieruimte voor de historische collectie Hoogovens, het Hoogovensmuseum (SIEHO), website: www.hoogovensmuseum.nl
Een van de doelen die de SIEHO zich heeft gesteld, is het in beeld brengen van de historie van het staalbedrijf in IJmuiden. Niet door van het bedrijf een museum te maken maar door het verzamelen en presenteren van objecten die een representatief beeld geven van de ontwikkeling van het ijzer- en staalbedrijf.

Publicaties
Een kleine greep uit de vele boeken die door de jaren heen verschenen zijn:
Jurriaan Schrofer, Vuur aan Zee (z.p. [IJmuiden] 1958) met fotografie van Violette Cornelius, Ed van der Elsken, Paul Huf, Ata Kandu en Cas Oorthuys
Joh. de Vries, Hoogovens IJmuiden 1918-1968, ontstaan en groei van een basisindustrie (IJmuiden 1968)
J. van Venetien, Hart van Kennemerland. Album van leven en werken in Midden-Kennemerland door de eeuwen heen (Amsterdam 1968). Uitgegeven t.g.v. het 50-jarig bestaan van KNHS NV te IJmuiden
J.J. Dankers, J. Verheul, Hoogovens 1945-1993. Van staalbedrijf tot twee-metalenconcern. Een studie in industriële strategie (Den Haag 1993)
Lex Jongsma, Alexander Münninghoff, 60 jaar Hoogovens Schaaktoernooi 1938-1998 (Alkmaar 1998)

Nieuws

Voor een demonstratie van een Collectie kunt u het item aanklikken.
 

Op donderdagmiddag 20 april 2017 heeft de voorjaarsbijeenkomst plaatsgevonden bij De Efteling in Kaatsheuvel. Voor een verslag zie onder Nieuws.

 

Collectie

Hoogovens Hoofdkantoor Warmbandwalserij Vertinnerij Huishoudelijke dienst Kooksoven Blokwals 3 Boekhoudafdeling Breedband-blokwals-afvlammer Buitenhaven Archief Transport Garage Bedrijfsrestaurant Opleiding Railvervoer Martinstaalfabriek Martinstaalfabriek Centraal Magazijn Centraal Magazijn Telefooncentrale Buitenhaven Warmbandwalserij 1 Opleiding