ING

Naam collectie
Bedrijfshistorisch Archief ING

Contact
Annette Beentjes
Theo Kamphuis
bedrijfshistorisch.archief.ing@ing.nl

Locatie
Amsterdam

Collecties
- Archiefcollectie
- Drukwerkcollectie (met o.a. affiches, folders, brochures)
- Objectencollectie (waaronder premiums, meubilair, apparatuur, reclameborden)
- Audiovisuele collectie (film, video, fotografie waaronder negatieven, dia's, fotoalbums)

Ontstaan en geschiedenis collectie en afdeling
Na de fusie van NMB Postbank Groep en Nationale-Nederlanden tot ING Groep in 1991 werden de historische collecties van de Nederlandsche Middenstandsbank (NMB), Postbank en Nationale-Nederlanden samengevoegd tot één afdeling: het Bedrijfshistorisch Archief. Deze afdeling heeft als taak het bewaken en uitdragen van het cultuurhistorisch erfgoed van ING. Na de afsplitsing van de verzekeringstak Nationale Nederlanden van ING Groep in 2012 houdt de afdeling zich bezig met de geschiedenis en collectie van ING (de bank) en haar bancaire rechtsvoorgangers.

Verzamelgebied
Het Bedrijfshistorisch Archief beheert en verzamelt objecten en documenten die kenmerkend zijn voor de activiteiten van ING en haar rechtsvoorgangers.

Activiteiten
De collectie van ING is op aanvraag te raadplegen, u kunt een verzoek om informatie, reproducties of bruiklenen per email sturen aan: bedrijfshistorisch.archief.ing@ing.nl

Website ING
www.ing.com

Website geschiedenis ING
www.ing.com/Over-ons/Profiel-Fast-facts/Geschiedenis-van-ING.htm

Publicaties
Beentjes, A., I. Elferink, Uitgeteld : affiches uit de historische collectie van ING (Amsterdam 2007). Op aanvraag verkrijgbaar.
Beentjes, A., I. Elferink e.a., Plus is : archiefschatten uit de historische collectie van ING (Amsterdam 2008). Op aanvraag verkrijgbaar.
Campschreur. W., Van kantoor tot klankkast : het gebouw van Rijkspostspaarbank en Conservatorium van Amsterdam, 1901-2008 (Amsterdam 2008).
Beentjes, A., I. Elferink e.a., Bankieren aan Herengracht vijfhonderdtachtig (Amsterdam 2009). Op aanvraag verkrijgbaar.

Nieuws

Voor een demonstratie van een Collectie kunt u het item aanklikken.
 

Op woensdagmiddag 11 oktober 2017 werd de VBH-najaarsbijeenkomst gehouden bij het Nationaal Archief in Den Haag. Voor een verslag zie onder Nieuws.

Collectie

Girobus Aandeel Spaarboekje Folder Spaarboekjes Spaarbankboekje Kantoor interieur Rekenmachine Giroboekje Spaarpot